Kraanvogellezing Cor Huijgens


Gepubliceerd op: 05 jan 2018


Op donderdag 11 januari houdt Cor Huijgens een lezing over Kraanvogels. Zie voor plaats en tijd de agenda. Hieronder een korte beschrijving van de lezing. 

Waarom maakt het horen en zien van Kraanvogels een geweldige indruk op mensen? Een aardige vraag die nu wordt onderzocht door wetenschappers van de universiteit van Greifswald in Duitsland. Één keer Kraanvogels zien en horen en je vergeet ze nooit meer. Er ontstaat een verlangen om ze het volgend voor- of najaar weer te zien. Sinds mensenheugenis hebben de mensen wat met Kraanvogels. Overal ter wereld waar Kraanvogels voorkomen zijn er legenden, sagen en verhalen over Kraanvogels.

Cor en Annelies Huijgens hebben al vele malen de Kraanvogels opgezocht tijdens de voor- en najaarstrek, vooral in Zweden, Duitsland en Frankrijk.

Na de overgang van het analoge naar het digitale tijdperk heeft Cor zijn foto’s opnieuw samengesteld en audio-visuele presentaties gemaakt. Samen met een PowerPoint presentatie is het een complete kraanvogellezing geworden. Ook eigen natuurgeluid- en video-opnamen zijn hierin verwerkt. Cor heeft in 2013 opnamen kunnen maken vanuit speciale fotohutten in Zweden en Duitsland. Twee dagen tussen de Kraanvogels, Wilde Zwanen, Ganzen en het kraanvogeldansen, een ervaring om nooit te vergeten. Maar niet alleen de Kraanvogels komen aan bod tijdens de lezing, het is ook een reisverslag naar mooie vakantiegebieden en diversen culturen. Via de heraldiek naar Vincent van Gogh en Poetin, Lufthansa en de koude oorlog, stierenvechten in Spanje, de vredesmissie van het Japanse meisje Sadako Sasaki, beschilderde voordeuren en nog veel meer, het heeft allemaal een relatie met Kraanvogels.

Laat u meenemen op de vleugels van vervlogen tijden en landen in het heden, met de Kraanvogels als symbool voor een lang en gelukkig leven.