Vogel van jaar 2018: de Huiszwaluw


Gepubliceerd op: 05 mei 2019


Tijdens het Wadden Vogelfestival in mei 2018 is meer dan € 15.000 opgehaald voor de verbetering van de huisvestigingsmogelijkheden voor de huiszwaluw op Texel. De Stichting Texel Vogeleiland zorgt ervoor dat van dit geld nuttige maatregelen genomen worden om de huiszwaluw te helpen. U komt daarbij op de eerste plaats. Want zonder hulp van particulieren kan de Huiszwaluw niet meer. Als de Huiszwaluw bij u mag broeden is dat de eerste winst. Wij roepen iedereen op om de natuurlijk gemetselde nesten rustig te laten hangen, heeft u toch overlast? Haal ze dan niet weg, maar neem contact op met de vogelwerkgroep. Zij kunnen helpen. Wilt u meer Huiszwaluwen dan kan Stichting kunstnesten aanbieden.

In samenwerking met de Vogelwerkgroep Texel biedt Stichting Texel Vogeleiland eigenaren van woningen en boerderijen op voor Huiszwaluwen kansrijke Texelse locaties één gratis dubbel kunstnest aan. Wilt u meerdere kunstnesten plaatsen, dan betaalt u voor een dubbel kunstnest € 9,00 Dit is een eenmalige korting van 50% op de winkeladviesprijs. 

Bent u geïnteresseerd om één of meerdere kunstnesten aan uw gebouw te plaatsen, neem dan contact op met Adriaan Dijksen van de Vogelwerkgroep. Als blijkt dat de locatie waar de kunstnesten komen de kans op broedende Huiszwaluwen vergroot, kunt u de dubbele kunstnest(en) afhalen bij het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. 

Mocht u geen mogelijkheden zien om de kunstnesten en/of poepplankjes zelf op te hangen dan kan de Vogelwerkgroep u helpen door een aannemer in te schakelen. De Stichting Texel Vogeleiland neemt dan 75% van de plaatsingskosten voor haar rekening. 

Aanvraag voor kunstnesten:  

Vogelwerkgroep Texel

Adriaan Dijksen / Jan van Dijk / Cor Smit / Niek Vermeulen

Ruigehoek@cs.com of adriaandijksen@gmail.com